De Hooglandse Kerkgracht is volgens de Leidense cabaretier Jochem Myjer het koudste straatje van Leiden (fimpje). Juist daar toont Fineo vacuüm beglazing zijn toegevoegde waarde. Myjer zou zo maar eens gelijk kunnen hebben. Ondanks het prachtige nazomerweer was het knap frisjes tijdens het plaatsen van het glas.
De BplusC Bibliotheek grenst aan dit koude straatje. In de monumentale ramen zat tot nu toe nog enkel glas. Met als gevolg een hoge energierekening en een onaangenaam binnenklimaat met een grote koudeval in de buurt van de ramen. Na een eerdere proefplaatsing werd het verschil snel duidelijk: geen voelbare koudeval meer en de leesruimte is een stuk sneller en aangenamer op temperatuur te krijgen en te houden. De thermografische foto hieronder brengt het verschil mooi in beeld (rechts proefraam met Fineo vacuüm glas).
Leiden is een prachtige stad met zeer veel historische en monumentale gebouwen. Schitterend om te bekijken maar het betekent ook een extra uitdaging om de stad uiteindelijk energieneutraal te maken. Tot nu toe waren er immers geen oplossingen om monumentale ramen met daadwerkelijk functionerend isolatieglas uit te voeren. Fineo is daarin een doorbraak.
Wethouder Fleur Spijker (Duurzame Verstedelijking, Ruimte & Wonen) gaf aan dat dit een kans kan zijn voor de verduurzaming van Leiden. Een oplossing voor het verduurzamen van monumentale gebouwen. Vanwege de grote betekenis hiervan was ze dan ook bereid om hoogstpersoonlijk de eerste ruit zelf te plaatsen.
Verhoeven gaat in samenwerking met Fineo, gefaseerd de rest van het gebouw ook voorzien van vacuüm beglazing.